Technische trendsetter met traditie

AZO_3D_Anlage

Al meer dan een halve eeuw speelt AZO een pioniersrol op het vlak van de automatisering van grondstoffen binnen de voedingsmiddelen-, farmaceutische, kunststofverwerkende en chemische industrie. AZO realiseerde daarbij al meerdere baanbrekende ontwikkelingen.

Bij het uitwerken van nieuwe technische oplossingen verliest AZO nooit het menselijke aspect uit het oog: vele van onze uitvindingen zijn bedoeld om zwaar lichamelijk werk te verlichten of te vervangen.

1949 – 1959: Zwaartepunt bakkerijen en broodindustrie

AZO-Gründer Adolf Zimmermann
Marianne Zimmermann

1949 – Veranderingen in Osterburken. In een voormalige schapenstal opent Adolf Zimmermann samen met zijn vrouw Marianne een molenbouwbedrijf. Na de werkuren bouwt de gepassioneerde techneut machines voor molens en bakkerijen. Nu reeds werkt hij aan plannen voor een wervelstroom-zeefmachine die later wereldwijd bekend zal worden.
 
In 1951 bouwt Adolf Zimmermann de griesmeelmachine ”Pyramidal”. Een meesterbakker geeft de finale aanzet voor de bouw van de eerste centrifugaal-meelzeefmachine, welke in 1952 onder de naam ”Triumpf” op de markt  wordt gebracht.  Deze machine is het prototype van de moderne wervelstroom-zeefmachine.
 
Op de bakkerijbeurs die datzelfde jaar plaatsvindt in Stuttgart, worden de eerste machines verkocht én worden de speciale wensen van de klanten duidelijk: de tot dan toe van hout gemaakte machines moeten in de toekomst geheel uit metaal worden gefabriceerd, wat een grote uitdaging betekent voor het jonge bedrijf en haar medewerkers.
 
In het midden van de jaren 50 levert AZO complete meel-, zeef-, losmaak- en tempereerinstallaties met mechanische of zelfs al pneumatische transportsystemen aan bakkerijen en de broodindustrie. 

In 1957 telt AZO reeds 50 werknemers.

To top

1960 – 1969: : Innovatieve oplossingen voor nieuwe branches: Kunststofverwerkende, voedingsmiddelen- en chemische industrie

Samen met een actieve partner ontsluit AZO in de Benelux nieuwe afzetmarkten, met in het bijzonder Nederland. De vraag naar machines en installaties is zo groot, dat het oude bedrijfsgebouw al snel uit zijn voegen barst. In 1962 legt Adolf Zimmermann de eerste steen voor de nieuwbouw op het industrieterrein Ost.

In 1963 verhuist de onderneming met 80 gemotiveerde medewerkers naar de nieuwe fabriekshal met een oppervlakte van 2500m².

De ontwikkeling van pneumatische zuigweegsystemen voor het vullen van kneed- en mengmachines is een baanbrekend succes.

Voor de verkoop werkt AZO samen met een toonaangevende leverancier in de bakkerijwereld. Dankzij de slagkracht van dit verkoopsapparaat verkoopt AZO een groot aantal installaties. Vooral de silo’s met constructie met dragende huid, die dankzij een genormeerd modulair systeem in ieder gebouw passen, ontwikkelen zich tot een topproduct en maken van AZO op enkele jaren tijd tot marktleider op dit gebied.

In 1966 introduceert AZO een nieuw productiegamma met pneumatische zuigtransportsystemen voor het vullen van verwerkings- en kunststofmachines. De hoge eisen van de voedingsmiddelen- en de chemische industrie vragen om uitbreiding van de RVS-fabricage. In 1969 zijn al 270 medewerkers op het 60.000 m2 grote bedrijfsterrein actief.

To top

1970 – 1979: Zuigweeg- en zuigtransportsystemen stellen nieuwe normen in de bulkgoedautomatisering

AZO_Big-Bag_Befuellung

De jaren 70 staan bij AZO volledig in het teken van de ontwikkeling van zuigweeg- en zuigtransportsystemen. Transporteren, doseren en wegen bij een overwegend horizontale materiaalstroom vereist weinig ruimte, waardoor een gebouw optimaal gebruikt kan worden. De systemen brengen de bulkgoedautomatisering een grote stap verder. Kleine hoeveelheden ingrediënten en additieven worden immers nog altijd manueel voorgewogen, een mooie uitdaging voor de ontwikkelaars bij AZO.

In 1975 versterkt AZO haar verkoopsactiviteiten en bouwt in Duitsland een krachtige buitendienst op. Voor de export worden contracten met wereldwijde vertegenwoordigingen gesloten, en er worden licenties verkocht aan Japan. Ook in Zuidoost-Azië levert AZO installaties.

De intensieve verkoopinspanningen werpen al snel hun vruchten af: vanuit de hele wereld stromen opdrachten voor machines en zowel grote als kleine installaties binnen.

In 1978 richt AZO haar eerste dochteronderneming op in Memphis TN in de Verenigde Staten. 

To top

1980 – 1989: Mijlpaal in de procesautomatisering: Innovatieve procesbesturingstechniek en de AZO COMPONENTER®

Tot 1979 ontwerpt en fabriceert AZO complexe besturingen op basis van schakelaars. De elektronische besturingen voor silo- en weeginstallaties worden deels van bekende toeleveranciers betrokken.

De bedrijfsleiding ziet echter snel in dat het aanzienlijk voordeliger is de proces- en besturingstechniek uit één hand te leveren, en geeft de aanzet voor de ontwikkeling van een speciale toevoersoftware en de bouw van elektronische weegbesturingen.

Op de kunststofbeurs in 1983 zorgt AZO voor een primeur door als eerste het proces van de stortgoedhandling op een beeldscherm te tonen. Een grote opdracht uit de kruidenindustrie leidt datzelfde jaar nog tot de ontwikkeling en praktische toepassing van een volautomatisch doseercontainer-systeem.

Bij het 35-jarige jubileum wordt een nieuwe productieafdeling met o.a. een laser- en plasmaplaatsnijcentrum in gebruik genomen.

AZO opent een showroom voor de klanten. 

In de jaren 80 wordt de AZO COMPONENTER® tot serieproduct ontwikkeld, waardoor voormengingen in principe tot het verleden behoren. Nu is de volledige integratie van alle componenten in het automatiseringsproces mogelijk. Verschillende verpakkingen zoals zakken, Big Bags en containers vereisen een hoge flexibiliteit wat automatisering betreft.  AZO ontwikkelt daarom speciale handling-systemen voor de verschillende verpakkingen, wat voor een naadloze integratie in het geautomatiseerde verwerkingsproces zorgt. Kleine componenten, waarvoor de volautomatische integratie niet altijd lonend is, kunnen via operatorgestuurde handweeglocaties betrouwbaar in het proces worden gebracht. Daarbij maken comfortabele procesbesturings- en visualisatiesystemen de materiaalstroom betrouwbaarder dan ooit tevoren.

To top

1990 – 1999: Toepassing van FTS-voertuigen en gepatenteerde oplossingen voor de wervelstroom-zeeftechniek

AZO Wirbelstrom-Siebmaschine DA

Aan het begin van de jaren 90 perfectioneert AZO de ontwikkeling van de DOSITAINER®, die midden jaren 80 begonnen was. Er komen nog andere ontwikkelingen bij zoals de BATCHTAINER® en de MIXTAINER®, waarmee AZO in 1996 als eerste in de stortgoedhandling FTS-voertuigen voor het verzamelen en wegen van componenten met voertuigen zonder chauffeur toepast. De toevoeging van een container-menger aan het programma vervolledigt het containment-proces.

Parallel aan deze ontwikkeling werd ook aan het begin van de jaren 90 rekening gehouden met de steeds belangrijker wordende verpakkingsvorm BIG BAG. AZO ontwikkelt stofdichte ontladings- en vulsystemen voor deze verpakking. Flexibel als het materiaal van de BIG BAG zijn ook de oplossingen, die AZO ondertussen voor dit gebied aanbiedt, welke steeds belangrijker wordt.

In het jaar 1997 beleeft de uitvinder van de wervelstroom-zeeftechniek AZO met de zeefmachine type DA met wee aandrijvingen en eigendosering een absoluut hoogtepunt op het gebied van de wervelstroom-zeeftechniek. Ondertussen is voor dit nieuwe systeem het patent toegekend en wordt het succes van de AZO-wervelstroom-zeeftechniek voortgezet.

In 1998 volgt de ontwikkeling van een trilbodem voor de farmaceutische industrie, waarin geen manchet meer wordt toegepast waardoor deze wezenlijk eenvoudiger te reinigen is. Deze ontwikkeling is ondertussen ook gepatenteerd.

To top

2000 – 2009: Die Jahrtausendwende – Was bringt uns die Zukunft?

Zum Jahrtausendwechsel beschäftigt sich AZO vermehrt mit kontinuierlichen, gravimetrischen Dosiersystemen, woraus die Baureihen AZOGRAV® und AZODOS® hervorgehen. Inzwischen ist mit dem AZODOS® eine Gerätefamilie entstanden, mit der kontinuierliche Dosierprozesse weitestgehend abgedeckt werden.

Im Jahre 2003 gelingt es AZO mit der Erfindung der DosiBox® in Verbindung mit dem DOSINENTER® und der DosiLogistic® ein preiswertes Kleinkomponenten-Automatisierungssystem zu entwickeln. Mit Einsatz dieses Systems können sämtliche Komponenten in den Automatisierungsprozess integriert werden.

Mit der Gründung der AZO Tochter hsh GmbH Anfang 2004 wird der immer wichtiger werdenden Prozessleit- und Visualisierungstechnik Rechnung getragen.

Zur Erschließung des stark wachsenden Marktes in Südostasien wurde 2005 AZO Ltd. in Bangkok, Thailand gegründet.

Anfang 2005 wurden die Vertriebsaktivitäten durch die Gründung der AZO UK Ltd. in England auch in Europa ausgebaut.

2006: Einweihung des neuen AZO Kundencenters mit Ausstellung und Seminarräumen mit modernster Medientechnik. Neue Strukturierung des Versuchszentrums für Rohstoffhandling mit angegliedertem Schüttgutlabor.

Seit 2007 ist AZO in dem bevölkerungsreichsten Land der Erde in Tianjin China mit einer eigenen Tochter vertreten.

Das Jahr 2008 bescherte AZO einen sehr guten Auftragseingang in allen vier Geschäftsbereichen. Dieser verteilte sich regional auf 1/3 Deutschland, 1/3 Europa, sowie 1/3 Übersee und führte dazu, dass sich die Lieferzeiten verlängerten und das Personal erheblich aufgestockt wurde.

Am 01.09.2008 gründete AZO eine 100 % Tochter, die Firma ZOATEC GmbH in Neuenburg / Südbaden, die sich mit dem Homogenisieren und Mischen von flüssigen und halbfesten Produkten beschäftigt.

Ende des Jahres 2008 arbeiten 780 Mitarbeiter weltweit in der AZO Gruppe.

To top

2010: AZO investiert in neues Montagezentrum

Gleich zu Jahresbeginn erhielten wir auf der Messe Powtech für unsere Innovation Wirbelstrom-Siebmaschine in senkrechter Ausführung einen Award.

Der Einsatz eines Key-Account-Managers für einen globalen Großkonzern zeigte Früchte für den Geschäftsbereich AZO®Food in Form von Aufträgen für mehrere AZO®ShuttleDos-Systeme.

Im November 2010 konnte eine neue Montagehalle im Rahmen eines Betriebsfestes mit den Mitarbeitern ihrer Bestimmung übergeben werden. Die über 3.000 m2 große Halle wurde mit der Maßgabe gebaut, die Energiekosten um 50% zu senken und den CO2-Ausstoß um 200 Tonnen pro Jahr zu reduzieren.

To top

2011: Volle Auftragsbücher führen zu erheblicher Personalerweiterung

Bereits 2010 deutete sich an, dass sich die wirtschaftliche Situation weltweit stark verbessert und ein regelrechter Investitionsboom ausgebrochen ist. Dies führt auch bei AZO zum höchsten Auftragseingang seit Firmengründung.

Das Personal wurde in der AZO Gruppe um 73 Mitarbeiter auf 921 Personen erweitert.

Um den Platzbedarf für die Mitarbeiter zu decken, wurden 2011 umfangreiche Investitionen zur Schaffung von Büro- und Fertigungsarbeitsplätzen getätigt.

Auch weltweit wächst die AZO Gruppe. Um die internationalen Mitarbeiter effektiv zu schulen, wurde die AZO academy ins Leben gerufen

AZO verkauft nicht nur nachhaltige, energieeffiziente Systeme an seine Kunden, sondern investiert auch am Standort Osterburken zur Reduzierung des CO2-Ausstoßes in neue Heizungsanlagen.

To top

2012: AZO weiter auf Erfolgskurs

Im Jahr 2012 steigt die Zahl der Mitarbeiter von 921 auf 946 Personen.

Eine Umstrukturierung im Bereich Technik wurde notwendig. Um den wachsenden individuellen Anforderungen unserer Kunden an die AZO-Produkte gerecht zu werden und gleichzeitig das Produktportfolio zu optimieren und die Modularisierung zu fördern wurde die Abteilung Produktmanagement gegründet.

Die Auftragseingänge verteilen sich gleichmäßig über die vier Geschäftsbereiche und in einem Verhältnis von 40% Inland zu 60% Ausland.

Ein erfreuliches Ereignis stand Mitte des Jahres an: Der Unternehmer und Firmengründer Adolf Zimmermann feierte am 30. Juli seinen 90. Geburtstag. Zahlreiche Gäste aus Politik, Wirtschaft und Gesellschaft gratulierten dem Jubilar an seinem Ehrentag.

To top

2013: Die AZO Gruppe wächst weiter zusammen

2013 verzeichnet unsere Firmenchronik leider ein trauriges Ereignis: Am 15.03.2013 verstarb im Alter von 90 Jahren unser Seniorchef Adolf Zimmermann. Bis zuletzt verfolgte er die Geschicke des von ihm und seiner Ehefrau Marianne gegründeten Unternehmens mit großem Interesse. Adolf Zimmermann zeichnete sich durch Weitblick, Willenskraft und schöpferischen Tatendrang aus. In den über 40 Jahren, in denen er zusammen mit seiner Frau Marianne AZO von einem kleinen Fachbetrieb für Mühlentechnik zu einem weltweit agierenden Unternehmen ausbaute, standen die Fürsorge für die Mitarbeiter und deren Arbeitsplätze, die stetige Aufwärtsentwicklung des Unternehmens und seine Familie immer im Mittelpunkt seines Handelns. Wegen des fast zeitgleich zu seiner Beerdigung stattfindenden Global Meetings in Osterburken konnten beinahe alle Geschäftsführer der Tochtergesellschaften an der würdigen Trauerfeier teilnehmen.

AZO wird auch in Zukunft in Familienhand bleiben: Mit Denise Zimmermann ist kürzlich die dritte Generation der Familie in die Geschäftsleitung eingetreten.

Am 01.10.2013 wurde durch die Umfirmierungen von hsh in AZO CONTROLS GmbH und zoatec in AZO LIQUIDS GmbH ein wesentlicher Schritt getan, um die Unternehmensmarke AZO und die Wahrnehmung der AZO-Gruppe am Markt weiter zu stärken.

To top

2014: Das Jahr der Jubiläen

AZO France mit Sitz in La Haye Fouassiere nahm sein 10-jähriges Jubiläum unter der jetzigen Leitung im Juli zum Anlass für eine ausgiebige Feier. Gleich mehrere Gründe gaben im Oktober Gelegenheit dazu, ein AZO-Oktoberfest zu feiern! AZO SOLIDS feierte sein 65-jähriges Jubiläum, vor 35 Jahren wurde die Firma hsh gegründet, seit 10 Jahren gehört sie zur AZO Gruppe und in diesem Jahr feiert sie ihr erstes Jubiläum als AZO CONTROLS. Gleichzeitig wurden die neuen Räumlichkeiten der Elektrofertigung in der ehemaligen AZO SOLIDS Lackiererei eingeweiht.

Im Jubiläumsjahr 2014 hat die Mitarbeiterzahl der AZO Gruppe die Tausendermarke überschritten. Zum 30.09.2014 hatte die AZO Gruppe 1027 Mitarbeiter, davon 49 Auszubildende bei der AZO GmbH + Co. KG.

Mit offiziell 1027 Mitarbeiterinnen und Mitarbeitern erfährt die AZO Gruppe eine Steigerung von über 21% im Vergleich zu 2010.

Seit 01. Januar 2014 ist die AZO Holding GmbH die Muttergesellschaft und alle bisherigen Tochtergesellschaften wurden zu Schwestergesellschaften, die auf derselben Hierarchiestufe stehen.

In Deutschland präsentierten wir uns auf vier Messen, während wir international auf 30 Messen vertreten waren. Gleichzeitig wurden in Osterburken drei Technolgietage durchgeführt. 

To top

Beurzen Benelux

11.03.2015 - 12.03.2015
Solids Antwerpen, B - Hal 3, Stand B3200

Nieuwsbrief


Profiel bewerken