Technische trendsetter met traditie

AZO_3D_Anlage

Al meer dan een halve eeuw speelt AZO een pioniersrol op het vlak van de automatisering van grondstoffen binnen de voedingsmiddelen-, farmaceutische, kunststofverwerkende en chemische industrie. AZO realiseerde daarbij al meerdere baanbrekende ontwikkelingen.

Bij het uitwerken van nieuwe technische oplossingen verliest AZO nooit het menselijke aspect uit het oog: vele van onze uitvindingen zijn bedoeld om zwaar lichamelijk werk te verlichten of te vervangen.

1949 – 1959: Zwaartepunt bakkerijen en broodindustrie

AZO-Gründer Adolf Zimmermann
Marianne Zimmermann

1949 – Veranderingen in Osterburken. In een voormalige schapenstal opent Adolf Zimmermann samen met zijn vrouw Marianne een molenbouwbedrijf. Na de werkuren bouwt de gepassioneerde techneut machines voor molens en bakkerijen. Nu reeds werkt hij aan plannen voor een wervelstroom-zeefmachine die later wereldwijd bekend zal worden.
 
In 1951 bouwt Adolf Zimmermann de griesmeelmachine ”Pyramidal”. Een meesterbakker geeft de finale aanzet voor de bouw van de eerste centrifugaal-meelzeefmachine, welke in 1952 onder de naam ”Triumpf” op de markt  wordt gebracht.  Deze machine is het prototype van de moderne wervelstroom-zeefmachine.
 
Op de bakkerijbeurs die datzelfde jaar plaatsvindt in Stuttgart, worden de eerste machines verkocht én worden de speciale wensen van de klanten duidelijk: de tot dan toe van hout gemaakte machines moeten in de toekomst geheel uit metaal worden gefabriceerd, wat een grote uitdaging betekent voor het jonge bedrijf en haar medewerkers.
 
In het midden van de jaren 50 levert AZO complete meel-, zeef-, losmaak- en tempereerinstallaties met mechanische of zelfs al pneumatische transportsystemen aan bakkerijen en de broodindustrie. 

In 1957 telt AZO reeds 50 werknemers.

To top

1960 – 1969: : Innovatieve oplossingen voor nieuwe branches: Kunststofverwerkende, voedingsmiddelen- en chemische industrie

Samen met een actieve partner ontsluit AZO in de Benelux nieuwe afzetmarkten, met in het bijzonder Nederland. De vraag naar machines en installaties is zo groot, dat het oude bedrijfsgebouw al snel uit zijn voegen barst. In 1962 legt Adolf Zimmermann de eerste steen voor de nieuwbouw op het industrieterrein Ost.

In 1963 verhuist de onderneming met 80 gemotiveerde medewerkers naar de nieuwe fabriekshal met een oppervlakte van 2500m².

De ontwikkeling van pneumatische zuigweegsystemen voor het vullen van kneed- en mengmachines is een baanbrekend succes.

Voor de verkoop werkt AZO samen met een toonaangevende leverancier in de bakkerijwereld. Dankzij de slagkracht van dit verkoopsapparaat verkoopt AZO een groot aantal installaties. Vooral de silo’s met constructie met dragende huid, die dankzij een genormeerd modulair systeem in ieder gebouw passen, ontwikkelen zich tot een topproduct en maken van AZO op enkele jaren tijd tot marktleider op dit gebied.

In 1966 introduceert AZO een nieuw productiegamma met pneumatische zuigtransportsystemen voor het vullen van verwerkings- en kunststofmachines. De hoge eisen van de voedingsmiddelen- en de chemische industrie vragen om uitbreiding van de RVS-fabricage. In 1969 zijn al 270 medewerkers op het 60.000 m2 grote bedrijfsterrein actief.

To top

1970 – 1979: Zuigweeg- en zuigtransportsystemen stellen nieuwe normen in de bulkgoedautomatisering

AZO_Big-Bag_Befuellung

De jaren 70 staan bij AZO volledig in het teken van de ontwikkeling van zuigweeg- en zuigtransportsystemen. Transporteren, doseren en wegen bij een overwegend horizontale materiaalstroom vereist weinig ruimte, waardoor een gebouw optimaal gebruikt kan worden. De systemen brengen de bulkgoedautomatisering een grote stap verder. Kleine hoeveelheden ingrediënten en additieven worden immers nog altijd manueel voorgewogen, een mooie uitdaging voor de ontwikkelaars bij AZO.

In 1975 versterkt AZO haar verkoopsactiviteiten en bouwt in Duitsland een krachtige buitendienst op. Voor de export worden contracten met wereldwijde vertegenwoordigingen gesloten, en er worden licenties verkocht aan Japan. Ook in Zuidoost-Azië levert AZO installaties.

De intensieve verkoopinspanningen werpen al snel hun vruchten af: vanuit de hele wereld stromen opdrachten voor machines en zowel grote als kleine installaties binnen.

In 1978 richt AZO haar eerste dochteronderneming op in Memphis TN in de Verenigde Staten. 

To top

1980 – 1989: Mijlpaal in de procesautomatisering: Innovatieve procesbesturingstechniek en de AZO COMPONENTER®

Tot 1979 ontwerpt en fabriceert AZO complexe besturingen op basis van schakelaars. De elektronische besturingen voor silo- en weeginstallaties worden deels van bekende toeleveranciers betrokken.

De bedrijfsleiding ziet echter snel in dat het aanzienlijk voordeliger is de proces- en besturingstechniek uit één hand te leveren, en geeft de aanzet voor de ontwikkeling van een speciale toevoersoftware en de bouw van elektronische weegbesturingen.

Op de kunststofbeurs in 1983 zorgt AZO voor een primeur door als eerste het proces van de stortgoedhandling op een beeldscherm te tonen. Een grote opdracht uit de kruidenindustrie leidt datzelfde jaar nog tot de ontwikkeling en praktische toepassing van een volautomatisch doseercontainer-systeem.

Bij het 35-jarige jubileum wordt een nieuwe productieafdeling met o.a. een laser- en plasmaplaatsnijcentrum in gebruik genomen.

AZO opent een showroom voor de klanten. 

In de jaren 80 wordt de AZO COMPONENTER® tot serieproduct ontwikkeld, waardoor voormengingen in principe tot het verleden behoren. Nu is de volledige integratie van alle componenten in het automatiseringsproces mogelijk. Verschillende verpakkingen zoals zakken, Big Bags en containers vereisen een hoge flexibiliteit wat automatisering betreft.  AZO ontwikkelt daarom speciale handling-systemen voor de verschillende verpakkingen, wat voor een naadloze integratie in het geautomatiseerde verwerkingsproces zorgt. Kleine componenten, waarvoor de volautomatische integratie niet altijd lonend is, kunnen via operatorgestuurde handweeglocaties betrouwbaar in het proces worden gebracht. Daarbij maken comfortabele procesbesturings- en visualisatiesystemen de materiaalstroom betrouwbaarder dan ooit tevoren.

To top

1990 – 1999: Toepassing van FTS-voertuigen en gepatenteerde oplossingen voor de wervelstroom-zeeftechniek

AZO Wirbelstrom-Siebmaschine DA

Aan het begin van de jaren 90 perfectioneert AZO de ontwikkeling van de DOSITAINER®, die midden jaren 80 begonnen was. Er komen nog andere ontwikkelingen bij zoals de BATCHTAINER® en de MIXTAINER®, waarmee AZO in 1996 als eerste in de stortgoedhandling FTS-voertuigen voor het verzamelen en wegen van componenten met voertuigen zonder chauffeur toepast. De toevoeging van een container-menger aan het programma vervolledigt het containment-proces.

Parallel aan deze ontwikkeling werd ook aan het begin van de jaren 90 rekening gehouden met de steeds belangrijker wordende verpakkingsvorm BIG BAG. AZO ontwikkelt stofdichte ontladings- en vulsystemen voor deze verpakking. Flexibel als het materiaal van de BIG BAG zijn ook de oplossingen, die AZO ondertussen voor dit gebied aanbiedt, welke steeds belangrijker wordt.

In het jaar 1997 beleeft de uitvinder van de wervelstroom-zeeftechniek AZO met de zeefmachine type DA met wee aandrijvingen en eigendosering een absoluut hoogtepunt op het gebied van de wervelstroom-zeeftechniek. Ondertussen is voor dit nieuwe systeem het patent toegekend en wordt het succes van de AZO-wervelstroom-zeeftechniek voortgezet.

In 1998 volgt de ontwikkeling van een trilbodem voor de farmaceutische industrie, waarin geen manchet meer wordt toegepast waardoor deze wezenlijk eenvoudiger te reinigen is. Deze ontwikkeling is ondertussen ook gepatenteerd.

To top

2000–2003: Een nieuwe impuls voor de automatisering van kleinkomponenten dankzij de DosiBox®

AZO DOSINENTER®

AZO houdt zich meer en meer bezig met continue, gravimetrische doseersystemen, waaruit de AZOGRAV® en AZODOS® ontstonden. Intussen is de AZODOS® uitgegroeid tot een apparatenreeks, waarmee continue doseerprocessen verregaand kunnen worden afgedekt. Ook op het gebied van de afzuigweging werd dit systeem zeer succesvol toegepast.

In 2003 slaagt AZO er in met de uitvinding van de DosiBox® in combinatie met de DOSINENTER® en de DosiLogistic® een voordelig kleine componenten automatiseringssysteem te ontwikkelen, waarmee alle componenten in het automatiseringsproces kunnen geïntegreerd worden . Deze baanbrekende ontwikkeling zal na de AZO COMPONENTER® een nieuwe impuls aan de kleine componenten automatisering geven.

 

To top

2004-2005: Oprichting van nieuwe dochterondernemingen in binnen-en buitenland

hsh Osterburken

Met de oprichting van het AZO dochterbedrijf hsh – systemen voor proces-IT GmbH aan het begin van 2004 wordt de steeds belangrijker wordende procesbesturings- en visualisatietechniek onder handen genomen. Het nieuwe bedrijf bundelt de resources voor een constante verdere ontwikkeling op dit gebied, waardoor de ontwikkeling van innovatieve proces-IT wordt gestimuleerd met een synergetisch effect op de procestechniek, wat resulteert in een optimaal nut voor onze klanten.

 

In 2005 vormt de sterk groeiende markt in Zuid-Oost Azië de aanleiding voor de oprichting van AZO Ltd. in Bangkok, Thailand.  Datzelfde jaar breidt AZO ook zijn Europese verkoopsactiviteiten uit door de oprichting van AZO UK Ltd in Engeland.

To top

2006-2007: Strategische invoering van verkoopssectoren, verdere internationale uitbreiding

Midden 2006 – Strategische invoering van de verkoopsectoren AZO®Food, AZO®Vital, AZO®Chem en AZO®Poly door het samenvoegen van de commerciële en technische activiteiten van elke sector en de integratie van de constructie-afdeling.

Invoering van productmanagers in de afdeling Onderzoek en Ontwikkeling. Voorstelling van het nieuwe ShuttleDos-systeem met simulatieprogramma van dochterfirma hsh-systeme op verschillende beurzen.

Inhuldiging van het nieuwe AZO bezoekerscentrum met tentoonstellingsruimte en seminariezalen uitgerust met de nieuwste mediatechnieken. Herstructurering van het testcentrum met aanpalend stortgoedlabo voor klantproducten. Deze investering biedt de ideale omstandigheden voor het organiseren van technologiedagen, sales meetings en GRIPS-vergaderingen.

Sinds 2007 wordt AZO ook in het dichtstbevolkte land ter wereld vertegenwoordigd door een dochterfirma in Tianjin, China. Verschillende grote installaties voor de productie van tandpasta en kant- en klaargerechten worden met succes in bedrijf genomen.

To top

2008: Oprichting van dochteronderneming zoatec voor vloeistof-handling

zoatec Neuenburg

In 2008 behaalde AZO een uitstekend opdrachtcijfer in de vier verkoopsectoren. Eén derde van de opdrachten kwam uit Duitsland, één derde uit Europa, en één derde uit de rest van de wereld.  Dit resultaat had langere levertijden en een aanzienlijke uitbreiding van het personeelsbestand tot gevolg.

In 2008 organiseerde AZO 5 technologiedagen, welke sindsdien een begrip geworden zijn bij onze klantendoelgroep. Deze huis-seminaries lenen zich uitstekend voor klantenbinding en uitbreiding van contacten met potentiële partners binnen de verschillenden doelgroepen, zoals bv. leveranciers van grondstoffen, additieven en machines, maar ook ingenieursbureaus, instituten en organisaties.  Het concept werd in het buitenland uitgetest, en zal nu ook in andere markten worden toegepast.

Op 01.09.2008 richtte AZO de 100 % volwaardige dochterfirma zoatec op, gevestigd in Neuenburg / Südbaden, die innovatieve oplossingen voor het mengen, dispergeren en homogeniseren van vloeistoffen en halfvaste producten aanbiedt.

Op 19 september 2008 werden de gerenoveerde productiehal en kantoren door hsh feestelijk in gebruik genomen.

To top

2009: AZO viert feest ondanks de crisis

De nieuwe AZO®ShuttleDos, die werd voorgesteld tijdens de Anuga FoodTec-beurs in Keulen en de Achema-beurs in Frankfurt, werd voor de eerste maal verkocht aan een bekende Duitse bruistablettenfabrikant.  AZO verkreeg een Duits patent op het nieuwe ontkoppelde aansluitsysteem AZO®CleanDock.

 

AZO viert feest ondanks de crisis.

60 jaar AZO – 30 jaar hsh – 1 jaar zoatec: als dat geen reden is om te vieren! Onder een stralende herfstzon vierden de AZO-medewerkers deze verjaardag op 26 september 2009 met een heus jubileumgala en een drukbezochte opendeurdag.

 

De blikvanger van de opendeurdag was de nieuwe testruimte voor de handling van grondstoffen, die werd uitgerust met modulaire technische middelen en vrij configureerbare proces-IT.  In de testruimte kregen ook de nieuwste componenten en machines van onze belangrijkste leveranciers een plaats.

 

De technologiedagen in het klantencentrum zijn intussen een begrip geworden.  Voor de eerste maal werd er ook een technologiedag voor leveranciers georganiseerd.  Met internationale technologiedagen in Slovenië, Thailand en Mexico en verschillende beurzen in Rusland, China, Indie en Japan biedt AZO een antwoord op de toenemende globalisering.

To top

Beurzen Benelux

Nieuwsbrief


Profiel bewerken