Technische trendsetter met traditie

AZO_3D_Anlage

Al meer dan een halve eeuw speelt AZO een pioniersrol op het vlak van de automatisering van grondstoffen binnen de voedingsmiddelen-, farmaceutische, kunststofverwerkende en chemische industrie. AZO realiseerde daarbij al meerdere baanbrekende ontwikkelingen.

Bij het uitwerken van nieuwe technische oplossingen verliest AZO nooit het menselijke aspect uit het oog: vele van onze uitvindingen zijn bedoeld om zwaar lichamelijk werk te verlichten of te vervangen.

1949 – 1959: Zwaartepunt bakkerijen en broodindustrie

AZO-Gründer Adolf Zimmermann
Marianne Zimmermann

1949 – Veranderingen in Osterburken. In een voormalige schapenstal opent Adolf Zimmermann samen met zijn vrouw Marianne een molenbouwbedrijf. Na de werkuren bouwt de gepassioneerde techneut machines voor molens en bakkerijen. Nu reeds werkt hij aan plannen voor een wervelstroom-zeefmachine die later wereldwijd bekend zal worden.
 
In 1951 bouwt Adolf Zimmermann de griesmeelmachine ”Pyramidal”. Een meesterbakker geeft de finale aanzet voor de bouw van de eerste centrifugaal-meelzeefmachine, welke in 1952 onder de naam ”Triumpf” op de markt  wordt gebracht.  Deze machine is het prototype van de moderne wervelstroom-zeefmachine.
 
Op de bakkerijbeurs die datzelfde jaar plaatsvindt in Stuttgart, worden de eerste machines verkocht én worden de speciale wensen van de klanten duidelijk: de tot dan toe van hout gemaakte machines moeten in de toekomst geheel uit metaal worden gefabriceerd, wat een grote uitdaging betekent voor het jonge bedrijf en haar medewerkers.
 
In het midden van de jaren 50 levert AZO complete meel-, zeef-, losmaak- en tempereerinstallaties met mechanische of zelfs al pneumatische transportsystemen aan bakkerijen en de broodindustrie. 

In 1957 telt AZO reeds 50 werknemers.

Nach oben

1960 – 1969: : Innovatieve oplossingen voor nieuwe branches: Kunststofverwerkende, voedingsmiddelen- en chemische industrie

Samen met een actieve partner ontsluit AZO in de Benelux nieuwe afzetmarkten, met in het bijzonder Nederland. De vraag naar machines en installaties is zo groot, dat het oude bedrijfsgebouw al snel uit zijn voegen barst. In 1962 legt Adolf Zimmermann de eerste steen voor de nieuwbouw op het industrieterrein Ost.

In 1963 verhuist de onderneming met 80 gemotiveerde medewerkers naar de nieuwe fabriekshal met een oppervlakte van 2500m².

De ontwikkeling van pneumatische zuigweegsystemen voor het vullen van kneed- en mengmachines is een baanbrekend succes.

Voor de verkoop werkt AZO samen met een toonaangevende leverancier in de bakkerijwereld. Dankzij de slagkracht van dit verkoopsapparaat verkoopt AZO een groot aantal installaties. Vooral de silo’s met constructie met dragende huid, die dankzij een genormeerd modulair systeem in ieder gebouw passen, ontwikkelen zich tot een topproduct en maken van AZO op enkele jaren tijd tot marktleider op dit gebied.

In 1966 introduceert AZO een nieuw productiegamma met pneumatische zuigtransportsystemen voor het vullen van verwerkings- en kunststofmachines. De hoge eisen van de voedingsmiddelen- en de chemische industrie vragen om uitbreiding van de RVS-fabricage. In 1969 zijn al 270 medewerkers op het 60.000 m2 grote bedrijfsterrein actief.

Nach oben

1970 – 1979: Zuigweeg- en zuigtransportsystemen stellen nieuwe normen in de bulkgoedautomatisering

AZO_Big-Bag_Befuellung

De jaren 70 staan bij AZO volledig in het teken van de ontwikkeling van zuigweeg- en zuigtransportsystemen. Transporteren, doseren en wegen bij een overwegend horizontale materiaalstroom vereist weinig ruimte, waardoor een gebouw optimaal gebruikt kan worden. De systemen brengen de bulkgoedautomatisering een grote stap verder. Kleine hoeveelheden ingrediënten en additieven worden immers nog altijd manueel voorgewogen, een mooie uitdaging voor de ontwikkelaars bij AZO.

In 1975 versterkt AZO haar verkoopsactiviteiten en bouwt in Duitsland een krachtige buitendienst op. Voor de export worden contracten met wereldwijde vertegenwoordigingen gesloten, en er worden licenties verkocht aan Japan. Ook in Zuidoost-Azië levert AZO installaties.

De intensieve verkoopinspanningen werpen al snel hun vruchten af: vanuit de hele wereld stromen opdrachten voor machines en zowel grote als kleine installaties binnen.

In 1978 richt AZO haar eerste dochteronderneming op in Memphis TN in de Verenigde Staten. 

Nach oben

1980 – 1989: Mijlpaal in de procesautomatisering: Innovatieve procesbesturingstechniek en de AZO COMPONENTER®

Tot 1979 ontwerpt en fabriceert AZO complexe besturingen op basis van schakelaars. De elektronische besturingen voor silo- en weeginstallaties worden deels van bekende toeleveranciers betrokken.

De bedrijfsleiding ziet echter snel in dat het aanzienlijk voordeliger is de proces- en besturingstechniek uit één hand te leveren, en geeft de aanzet voor de ontwikkeling van een speciale toevoersoftware en de bouw van elektronische weegbesturingen.

Op de kunststofbeurs in 1983 zorgt AZO voor een primeur door als eerste het proces van de stortgoedhandling op een beeldscherm te tonen. Een grote opdracht uit de kruidenindustrie leidt datzelfde jaar nog tot de ontwikkeling en praktische toepassing van een volautomatisch doseercontainer-systeem.

Bij het 35-jarige jubileum wordt een nieuwe productieafdeling met o.a. een laser- en plasmaplaatsnijcentrum in gebruik genomen.

AZO opent een showroom voor de klanten. 

In de jaren 80 wordt de AZO COMPONENTER® tot serieproduct ontwikkeld, waardoor voormengingen in principe tot het verleden behoren. Nu is de volledige integratie van alle componenten in het automatiseringsproces mogelijk. Verschillende verpakkingen zoals zakken, Big Bags en containers vereisen een hoge flexibiliteit wat automatisering betreft.  AZO ontwikkelt daarom speciale handling-systemen voor de verschillende verpakkingen, wat voor een naadloze integratie in het geautomatiseerde verwerkingsproces zorgt. Kleine componenten, waarvoor de volautomatische integratie niet altijd lonend is, kunnen via operatorgestuurde handweeglocaties betrouwbaar in het proces worden gebracht. Daarbij maken comfortabele procesbesturings- en visualisatiesystemen de materiaalstroom betrouwbaarder dan ooit tevoren.

Nach oben

1990 – 1999: Toepassing van FTS-voertuigen en gepatenteerde oplossingen voor de wervelstroom-zeeftechniek

AZO Wirbelstrom-Siebmaschine DA

Aan het begin van de jaren 90 perfectioneert AZO de ontwikkeling van de DOSITAINER®, die midden jaren 80 begonnen was. Er komen nog andere ontwikkelingen bij zoals de BATCHTAINER® en de MIXTAINER®, waarmee AZO in 1996 als eerste in de stortgoedhandling FTS-voertuigen voor het verzamelen en wegen van componenten met voertuigen zonder chauffeur toepast. De toevoeging van een container-menger aan het programma vervolledigt het containment-proces.

Parallel aan deze ontwikkeling werd ook aan het begin van de jaren 90 rekening gehouden met de steeds belangrijker wordende verpakkingsvorm BIG BAG. AZO ontwikkelt stofdichte ontladings- en vulsystemen voor deze verpakking. Flexibel als het materiaal van de BIG BAG zijn ook de oplossingen, die AZO ondertussen voor dit gebied aanbiedt, welke steeds belangrijker wordt.

In het jaar 1997 beleeft de uitvinder van de wervelstroom-zeeftechniek AZO met de zeefmachine type DA met wee aandrijvingen en eigendosering een absoluut hoogtepunt op het gebied van de wervelstroom-zeeftechniek. Ondertussen is voor dit nieuwe systeem het patent toegekend en wordt het succes van de AZO-wervelstroom-zeeftechniek voortgezet.

In 1998 volgt de ontwikkeling van een trilbodem voor de farmaceutische industrie, waarin geen manchet meer wordt toegepast waardoor deze wezenlijk eenvoudiger te reinigen is. Deze ontwikkeling is ondertussen ook gepatenteerd.

Nach oben

2000 – 2009: De millenniumwissel - wat brengt de toekomst?

Rond de millenniumwissel legt AZO de focus op de ontwikkeling van continue, gravimetrische doseersystemen, waaruit de reeksen AZOGRAV® en AZODOS® ontstaan.  Met de machines uit de AZODOS®-reeks biedt AZO een oplossing voor alle mogelijke continue doseerprocessen.

In 2003 brengt AZO een budgetvriendelijk geautomatiseerd doseersysteem voor kleincomponenten op de markt, bestaande uit de combinatie van de DosiBox® met de DOSINENTER® en de DosiLogistic®. Dankzij dit systeem kunnen alle componenten in het automatiseringsproces geïntegreerd worden.

Begin 2004 richt AZO dochterbedrijf hsh GmbH op, dat zich specialiseert in proces- en visualisatietechnieken, die meer en meer aan belang winnen in het automatiseringsproces.

In 2005 wordt AZO Ltd opgericht in Bangkok, Thailand, om de sterk groeiende markt in Zuidoost-Azië te kunnen bedienen.

Begin 2005 breidt AZO zijn Europese verkoopsactiviteiten uit door de oprichting van AZO UK Ltd.  

2006: Opening van een nieuw klantencentrum met demo- en seminarieruimten die zijn uitgerust met de nieuwste multimediasystemen. Herinrichting van het testcentrum voor grondstoffen met aanpalend testlabo.

In 2007 richt AZO een dochterbedrijf op in Tianjin, China, het dichtstbevolkte land ter wereld.

In 2008 behaalt elk van de 4 AZO branches een zeer hoge order intake (1/3 in Duitsland, 1/3 in Europa, en 1/3 buiten Europa), wat leidt tot langere levertermijnen en een aanzienlijke personeelsstijging.

Op 01.09.2008 wordt het AZO-dochterbedrijf ZOATEC Gmbh opgericht in Neuenburg/Südbaden.  ZOATEC specialiseert zich in het homogeniseren en mengen van vloeibare en halfvaste stoffen.

Eind 2008 telt de AZO-groep wereldwijd 780 medewerkers.

Nach oben

2010: AZO investeert in een nieuwe montagehal

Begin 2010 ontvangt AZO op de Powtech-beurs een Award voor de verticale uitvoering van  de wervelstroomzeefmachine.

De aanstelling van één key account manager per groot concern werpt zijn vruchten af binnen de AZO®Food branche, die zo meerdere AZO®ShuttleDos-Systemen verkoopt.

In november 2010 wordt de nieuwe montagehal ingewijd tijdens een bedrijfsfeest.  Deze hal is meer dan 3.000m² groot, en werd gebouwd met de bedoeling om de energiekosten te halveren en de CO2-uitstoot met 200 ton per jaar te verminderen.

Nach oben

2011: Volle orderboeken zorgen voor aanzienlijke personeelsuitbreiding

Als gevolg van de verbetering van de wereldwijde economische situatie, dient er zich een ware investeringsboom aan.  AZO realiseert hierdoor de hoogste order intake ooit sinds zijn oprichting.  

Het personeelsbestand van de AZO-groep breidt uit met 73 medewerkers, wat de teller op 921 brengt.

In 2011 wordt zwaar geïnvesteerd om werkplaatsen te creëren voor alle medewerkers, zowel in de kantoren als in de fabriek.

Daar de AZO-groep ook wereldwijd uitbreidt, wordt de AZO Academy in het leven geroepen om de  internationale medewerkers efficiënt op te leiden.

AZO verkoopt niet enkel duurzame, energie-efficiënte systemen maar investeert in Osterburken ook in nieuwe verwarmingssystemen die de CO2-uitstoot moeten verminderen.

 

Nach oben

2012: AZO verder op succeskoers

In 2012 stijgt het aantal medewerkers van 921 naar 946.

Aanpassingen op het vlak van techniek dringen zich op. De afdeling productmanagement wordt opgericht om aan de steeds individuelere eisen van onze klanten te kunnen voldoen en onze productportfolio te optimaliseren.

De opdrachten zijn gelijkmatig gespreid over de 4 branches, en komen voor 40% uit het binnenland en voor 60% uit het buitenland.

Midden 2012 is het feest: Adolf Zimmermann, oprichter van AZO viert op 30 juli zijn 90ste verjaardag. Talrijke gasten uit de politiek, de wetenschap en de zakenwereld komen hem feliciteren.

Nach oben

2013: De AZO-groep smelt verder samen

In 2013 moeten we helaas een droevige gebeurtenis aan onze bedrijfskroniek toevoegen: op 15.03.2013 overlijdt AZO-oprichter Adolf Zimmermann op 90-jarige leeftijd. Tot op het einde van zijn leven volgde hij, samen met zijn vrouw Marianne, met grote interesse het wel en wee bij AZO.  Adolf Zimmermann onderscheidde zich door zijn vooruitziendheid, wilskracht en creatieve ondernemingslust.  Gedurende 40 jaar, waarin hij samen met Marianne AZO deed uitgroeien van een klein bedrijfje voor maaltechniek tot een wereldspeler, waren de zorg voor zijn medewerkers en hun werkomstandigheden, evenals de  gestage groei van het bedrijf en het welzijn van zijn familie zijn belangrijkste drijfveren.

Rond het ogenblik van de uitvaart vindt in Osterburken de Global Meeting plaats, waardoor bijna alle bedrijfsleiders van onze dochterbedrijven de afscheidsdienst kunnen bijwonen.

AZO blijft ook in de toekomst een familiebedrijf: met Denise Zimmermann doet de derde familiegeneratie zijn intrede in de bedrijfsleiding.

Op 10.10.2013 worden hsh en zoatec  omgedoopt tot respectievelijk AZO CONTROLS GmbH  en AZO LIQUIDS GmbH.  Doel van deze omvorming is de perceptie van het merk AZO en de positie van de AZO-groep in de markt te versterken.

 

 

Nach oben

2014: Jubileumjaar

In juli is het 10-jarig jubileum van het huidige management reden voor een groot feest bij AZO France in La Haye Fouassiere. In oktober is het tijd voor een waar ‘Oktoberfest’: AZO SOLIDS viert zijn 65-jarig bestaan; hsh bestaat 35 jaar en maakt sinds 10 jaar deel uit van de AZO-groep. Bovendien viert het zijn eerste verjaardag als AZO CONTROLS. In dezelfde periode worden de nieuwe ruimtes voor de elektromontage in de voormalige lakkerij van AZO SOLIDS in gebruik genomen.   

Het aantal medewerkers blijft ook in dit jubileumjaar stijgen: op 30.09.2014 telt de AZO-groep 1027 personeelsleden - waarvan 49 stagiaires bij AZO GmbH + Co. KG. – wat een personeelsstijging van meer dan 21% ten opzichte van 2010 betekent.

Vanaf 1 januari 2014 is de AZO Holding GmbH het moederbedrijf van de groep.  Alle dochterbedrijven worden zusterbedrijven, die op eenzelfde hiërarchisch niveau staan.

In Duitsland nemen we deel aan 4 beurzen, en in het buitenland zijn we standhouder op 30 beurzen. Verder worden in Osterburken 3 technologiedagen georganiseerd.

Nach oben

Beurzen Benelux

23.09.2015 - 24.09.2015
Kunststoffen Veldhoven, NL